vrijdag 19 december 2014

Zelf maretak kweken


 Het zelf kweken van een maretak:

Als bloementeler kom je van alles tegen op veilingkarren, (karren waar snijbloemen op vervoerd worden). 6 jaar geleden een paar witte besjes gevonden, meteen wist ik wat het waren. Extra voor dit experiment een Appel boom gekocht, omdat professioneel maretak kwekers graag op appelbomen kweken, omdat Appel, linden, wilgen en populieren de waardplanten zijn voor de maretak.

Op foto 1. en 1a. komt het 2e jaar een steeltje met 2 bladeren tevoorschijn. Een verdikking op de stam is het gevolg dat hier de hechtworteltjes in de vaten van de tak gedrongen zijn, waaruit de maretak zijn voeding onttrekt.
De vruchtjes van de maretak kunnen tot 1 tot 4 zaden bevatten. Wanneer een besje tegen een tak van de gastheer wordt stuk geduwd, blijft de kleverigge inhoud en dus ook het vruchtje met de zaadjes tegen de tak zitten. voorbeeld: Als een vogel de besjes probeert op te eten en de slijmerigge witte bes probeert van de snavel af te vegen aan een andere tak, blijft vaak het vruchtje met de zaadjes zitten. Op deze wijze komen soms op de gekste plaatsen op een boom marentakken voor.

Dit heb ik dus ook geprobeerd: enkele witte besjes heb ik in januarie / februarie tegen een tak van de appelboom kapot gedrukt. Een tijdje gebeurd er niets, maar gedurende de zomer begon het zaadje een steeltje te vormen, die zich hecht aan de tak. Het steeltje met 3 knopjes is zo'n 5mm groot. Dit is het 1e jaar. Belangrijk is gedurende de zomer de zaadjes vochtig te houden. Nog een vereiste is dat de bodem kalkrijk moet zijn. Anders zullen de zaadjes niet kiemen. De reden dat maretakken in Nederland alleen in zuid Limburg voor komen. Zie enkele foto's voor voorbeelden.
foto 1. maretak 2 jaar oud.
foto 1a. maretak 2 jaar oud

Zo heb ik verschillende zaadjes op de boom geplant.
Momenteel zitten er 6 planten op die het gered hebben en inmiddels 2 tot 5 jaar oud zijn.
Als je deze boom bekijkt wordt het geloof ik wat veel voor de appelboom.
De grootste trossen hebben inmiddels een diameter van 30cm bereikt. 'T volgend jaar gaan we het 6e jaar in, met hopelijk de eerste bloemen. Dan kom ik er ook achter welke planten mannelijk zijn en welke vrouwelijk.

Beneden enkele foto's van maretakken op de appel boom in de tuin
foto2. Appelboom met maretakken bij mij in de tuin













Geen opmerkingen:

Een reactie posten